Table of Contents Table of Contents
Previous Page  5 / 36 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 5 / 36 Next Page
Page Background

N E G O T I A M A G A S I N – 2 / 2 0 1 7

5

Prosjekt kompetanse!

TEKST OG FOTO: TERJE BERGERSEN

I følge tariffavtalene skal partene

på bedriften i fellesskap kartlegge

bedriftens behov for kompetanse.

Deretter skal det sørges for at de

ansatte gis nødvendig etter- og

videreutdanning. Klubbleder

Genevieve Prebensen i Coca-Cola

forteller at de ved hennes bedrift er

i gang med et prosjekt for å oppfylle

disse gode intensjonene.

– Hva er utgangspunktet for

kompetanseprosjektet?

– Bedriften er ikke blitt utfordret så

mye når det gjelder langtidstenkning

og ansattes kompetanse tidligere.

Det tilbys en del interne kurs, men

det er uten dokumentasjon. Etter

mange omstillingsrunder så klubb­

styret behov for bedre systematikk

for oppgradering av de ansattes

kompetanse.

– Hvordan gikk dere fram?

– Vi kastet oss over alt stoff som er

å finne om temaet; bestemmelsene

i tariffavtalen, lovverket og bedrifts­

internt regelverk. I tillegg leste vi oss

opp på hvilke muligheter som finnes

for etter- og videreutdanning gene­

relt, inkludert finansieringsmulig­

heter. Vi gjorde også en undersøkelse

blant medlemmene.

– Og reaksjonen til bedriften?

– Den var klitt lunken i starten. Det

er godt over to år siden vi begynte

med dette. Ledelsen var først litt

sånn at «vi vet best selv» hvordan

dette skal håndteres.

– Men det stoppet ikke opp?

– Nei, etter hvert har vi fått i gang et

samarbeid med bedriften om dette.

Dette er et prosjekt her i Coca-Cola

nå.

– Hvilke typer etterutdanning kan

det være snakk om?

– Alt fra fagbrev i salg og service,

Exel-kurs, business-engelsk og til

fullføring av bachelor og master. Det

må skilles mellom forskjellige typer

etterutdanning. På den ene siden har

du den som bedriften skal ta helt og

holdent ansvaret for. På den andre

har du ansattes egne ønsker, som

ikke nødvendigvis korresponderer

med bedriftens behov. Hva skal

bedriften dekke? Får man fri med

lønn? Har man rett til permisjon?

Sånne spørsmål vil være aktuelle.

– Er framdriften som forventet?

– Vi må hele tiden være

fra

klubbens side for å sørge for god

framdrift. Vi kunne selvsagt ønsket

at ting skjer fortere enn de gjør. Men

vi har satt temaet kompetanse

ordentlig på kartet i bedriften og fått

på skinner et felles prosjekt med

ledelsen. Veien blir til mens vi går.

Og vi går!

Gode intensjoner i avtalte bestemmelser oppfylles sjelden sånn helt uten

videre. Det er mer effektivt å følge opp aktivt.

Kort & Godt

Negotia i Coca Cola. Klubb med

188 medlemmer per mai 2017.

Klubbstyret har initiert et partsstyrt

prosjekt om ansattes kompetanse.

Tar grep.

Reaksjonen fra ledelsen var først litt sånn

at «vi vet best selv». Men nå er dette et etablert pro-

sjekt i bedriften, sier klubbleder Genevieve Prebensen.