Table of Contents Table of Contents
Previous Page  16 / 32 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 16 / 32 Next Page
Page Background

N E G O T I A M A G A S I N – 3 / 2 0 1 7

1 6

Kronikk

Ottar Råd,

fellestillitsvalgt i Negotia

avdeling TINE

ENDRINGER

FOR ANSATTE

I LANDBRUKET

Norsk matproduksjon og norsk landbruk er – og har alltid

vært - i en rivende utvikling. Det gjelder strukturelt og ikke

minst teknologisk. I tillegg har regjeringen gjennom de siste

fire årene lagt et helt annet innhold i begrepet rasjonell og

bærekraftig utvikling, enn tidligere regjeringer har gjort.

Dette har konsekvenser først og fremst for bøndene som

skal ha sitt levebrød av de landbruksressursene gården dispo­

nerer, men også for ansatte i bedrifter med virksomhet knyttet

til foredling, salg og rådgiving i landbrukssamvirket.

I et klimaperspektiv

er også moderne landbruk nødt til å ta

hensyn til både nye offentlige krav om forurensning og utslipp,

og hvilket avtrykk landbruket setter på miljøet. Spesielt

krevende vil dette være fordi vi ikke kan ta med i regnestykket

den positive effekten skogbruket har på CO

2

-utslippene.

Næringsmiddelindustrien må redusere sitt energiforbruk og

CO

2

utslipp, både i produksjon og logistikk.

Hvilke konsekvenser får dette for våre medlemmer ansatt

i virksomheter som nevnt ovenfor?

Produksjon av melk og kjøtt for alle dyreslag, må redusere sine

klimaavtrykk. Dette gjelder spesielt forurensning fra dyra sjøl,

gjennom forbedret foring og endring i produksjonsforhold,

men også med hensyn til hvordan man utnytter varmen og

energien i den enkelte produksjon. Hvordan man kan redusere

transportbehovet og bruk av «eksterne» produksjonsmidler som

kraftfor og gjødsel, er også en viktig utfordring for næringen.

Parallelt med dette, så påvirker den digitale utviklingen vår

måte å jobbe på. Oppgaver knyttet til regnskap, bilagsføring,

fakturering, skatt, toll og avgifter utføres i økende grad av nye

dataprogrammer og roboter innen de administrative områ­

dene.

Tilgang på mer informasjon fra satellitter

om temperatur

og værutvikling for den enkelte gård, gir en dramatisk økning

av informasjon for beslutningsgrunnlaget til bonden og råd­

giveren på gården.

Denne utviklingen preger også andre bransjer. Tilgang og

behandling av »Big Data» vil påvirke vår måte å jobbe på i

framtida, og vil være et konkurransefortrinn for de firmaene

som lykkes med å ta disse dataene i bruk kommersielt.

For selgeren vil arbeidet få mer preg av rådgiving om

butikkdrift for den enkelte butikkeier. For regnskapsføreren vil

arbeidet bestå av mindre manuell registrering og kontroll – og

mer analyse av resultat og forbedringer. Landbruksrådgiverens

jobb vil utvikle seg til enda mer dyptgående analyse med et

helhetlig og tverrfaglig perspektiv.

Foto: Terje Bergersen

Nye tider krever nye løsninger.

Rett kompetanse er partenes

ansvar i fellesskap.

Arbeidstakernes organisasjoner

må være med og sette dagsorden.