Negotia | Magasin nr. 3 - 2017

Kronikk  Ottar Råd, fellestillitsvalgt i Negotia avdeling TINE ENDRINGER FOR ANSATTE I LANDBRUKET Norsk matproduksjon og norsk landbruk er – og har alltid vært - i en rivende utvikling. Det gjelder strukturelt og ikke minst teknologisk. I tillegg har regjeringen gjennom de siste fire årene lagt et helt annet innhold i begrepet rasjonell og bærekraftig utvikling, enn tidligere regjeringer har gjort. Dette har konsekvenser først og fremst for bøndene som skal ha sitt levebrød av de landbruksressursene gården dispo­ nerer, men også for ansatte i bedrifter med virksomhet knyttet til foredling, salg og rådgiving i landbrukssamvirket. I et klimaperspektiv er også moderne landbruk nødt til å ta hensyn til både nye offentlige krav om forurensning og utslipp, og hvilket avtrykk landbruket setter på miljøet. Spesielt krevende vil dette være fordi vi ikke kan ta med i regnestykket den positive effekten skogbruket har på CO 2 -utslippene. Næringsmiddelindustrien må redusere sitt energiforbruk og CO 2 utslipp, både i produksjon og logistikk. Hvilke konsekvenser får dette for våre medlemmer ansatt i virksomheter som nevnt ovenfor? Produksjon av melk og kjøtt for alle dyreslag, må redusere sine klimaavtrykk. Dette gjelder spesielt forurensning fra dyra sjøl, gjennom forbedret foring og endring i produksjonsforhold, men også med hensyn til hvordan man utnytter varmen og energien i den enkelte produksjon. Hvordan man kan redusere transportbehovet og bruk av «eksterne» produksjonsmidler som kraftfor og gjødsel, er også en viktig utfordring for næringen. Parallelt med dette, så påvirker den digitale utviklingen vår måte å jobbe på. Oppgaver knyttet til regnskap, bilagsføring, fakturering, skatt, toll og avgifter utføres i økende grad av nye dataprogrammer og roboter innen de administrative områ­ dene. Tilgang på mer informasjon fra satellitter om temperatur og værutvikling for den enkelte gård, gir en dramatisk økning av informasjon for beslutningsgrunnlaget til bonden og råd­ giveren på gården. Denne utviklingen preger også andre bransjer. Tilgang og behandling av »Big Data» vil påvirke vår måte å jobbe på i framtida, og vil være et konkurransefortrinn for de firmaene som lykkes med å ta disse dataene i bruk kommersielt. For selgeren vil arbeidet få mer preg av rådgiving om butikkdrift for den enkelte butikkeier. For regnskapsføreren vil arbeidet bestå av mindre manuell registrering og kontroll – og mer analyse av resultat og forbedringer. Landbruksrådgiverens jobb vil utvikle seg til enda mer dyptgående analyse med et helhetlig og tverrfaglig perspektiv. Foto: Terje Bergersen Nye tider krever nye løsninger. Rett kompetanse er partenes ansvar i fellesskap. Arbeidstakernes organisasjoner må være med og sette dagsorden.

RkJQdWJsaXNoZXIy Njc5Ng==