Page 26 - Negotia, Magasin 111

This is a SEO version of Negotia, Magasin 111. Click here to view full version

« Previous Page Table of Contents Next Page »

2 6 N E G O T I A M A G A S I N – 1 / 2 0 1 1 2 6

Når sjefen ikke «liker» statusen din

2 6

Over 2,3 millioner nord-menn er på Facebook, og vi er flittige brukere av andre sosiale medier. Det kommer mye bra ut av dette, mulig-het for å holde kontakt med venner og bekjente, nær-mere kontakt mellom be-drifter og deres kunder og så videre.

Men det medfører også en ny virkelighet for mange, der utta-lelser blir kringkastet til et større publikum enn de er vant med og på toppen av det hele i skriftlig form. Budskapet spres bredere og det er større rom for misforstå-elser. I tillegg deles mye informa-sjon om hva vi gjør og hvor vi er.

Gjennom egne erfaringer som tillitsvalgt og i media ser jeg dessverre gjentatte ganger at dette skaper problemer i arbeids-forholdet for noen, og i ytterste konsekvens at de får sparken. Du tenker kanskje: «Jeg har ikke sje-fen på Facebook, så det er ikke noe problem for meg». Ofte spil-ler det mindre rolle om du har sjefen som venn, for du har all-tids en kollega eller bekjent som også kjenner sjefen der. Og de kan fort ta en skjermdump og vise til sjefen din.

Hvor går egentlig grensene? Kan arbeidsgiver legge seg borti det du sier på din private side i din egen fritid? Svaret på siste spørsmål er ja, arbeidsgiver både vil og har rett til det i enkelte til-feller. Når du inngår en arbeids-avtale inngår du flere forplik-telser enn de som nødvendigvis står oppført i arbeidskontrakten. Et eksempel på dette er lojalitets-eller troskapsplikten. Den går blant annet ut på at du må over-holde taushetsplikten, ikke avslø-re interne bedriftsanliggender

eller opptre på en slik måte at det skader arbeidsgivers interes-ser.

Mange har også fått problemer når de uten tanke for konsekven-sene deler hvor de er og hva de gjør. Det kan fort by på proble-mer om du på søndag legger ut om den fantastiske festen du er på, og du ringer mandag morgen med spak stemme og sier du er syk. På samme måte kan elleville partybilder virke kult når kompi-sene ser det, men det er ikke sik-kert at en potensiell arbeidsgiver ser det på samme måte. Grens-ene mellom privat og offentlig blir i større grad utvisket, tar ikke du konsekvensene av det kan det fort få konsekvenser for deg. Avslutningsvis noen kjørere-gler ved bruk av sosiale medier, som gjør at man unngår en del problemer:

– Ikke legg ut negative kommen-tarer om bedriften, konkurren-

ter, kollegaer og kunder. – Ikke uttal deg på vegne av bedriften med mindre dette er din oppgave.

– Ikke spre rykter, det kan være konfidensiell informasjon. – Tilkjennegi hvem du er og hvor du jobber om din bedrift har interesse i saken. – Gå ut fra at informasjon du deler vil spre seg.

– Tenk over hvordan du fremstår, det er din identitet du skaper. – Du er hvem du omgås, det kan være lurt å vurdere hvilke grupper du deltar i.

– Tenk over hvilke konsekvenser det kan få om feil person får lese det du skriver.

Sigurd Hansen leder i Negotia Ung og tillitsvalgt i Telenor Mobil

i n n l e g g

Hvor går grensen? - Kan arbeidsgiver legge seg borti hva du sier på din private side i din egen fritid? Svaret er ja, skriver leder i Negotia Ung, Sigurd Hansen.

Page 26 - Negotia, Magasin 111

This is a SEO version of Negotia, Magasin 111. Click here to view full version

« Previous Page Table of Contents Next Page »