Negotia | Magasin nr. 1 - 2019
Han har en fortid som ambulansearbeider, og har de siste årene vært leder i YS-forbundet Delta. Nå har Erik Kollerud tatt skrittet helt til topps i YS med ambisjoner om å endre hovedorganisasjonen.
Med begge hendene på rattet TEKST: VETLE DALER
FOTO: SCANPIX/THOMAS BRUN – Det er gøy å lykkes med lønns forhandlinger, men jeg kan love deg at meningen med arbeidet blir annerledes når man lykkes med å redde et liv.
Erik Kollerud lener seg fram i stolen. Han er nylig valgt til ny leder i YS, og inviterer til kaffe i YS-bygget på Grønland i Oslo. Vi snakker om hans yrkeskarriere, som startet på bensinstasjonen i Drammen. Etter utallige salg av bensin og motorolje utdannet han seg til ambulansearbei- der, og det var her karrieren startet for alvor. I jobben ved Buskerud Sentralsykehus i Drammen kom han i kontakt med fagbevegelsen. Fra å være plasstillitsvalgt for ambulan- searbeiderne gikk ferden videre via hovedtillitsvalgt og konserntillits- valgt, til jobben som nestleder og leder i Delta.
Savner miljøet
Erik Kollerud innrømmer at han til tider savner miljøet på ambulanse- stasjonen.
– Man kommer så tett på kolle- gaene, man lever nærmest sammen, med vakter til alle døgnets tider. Dessuten gjør du jobben når du er på jobb, så går du hjem uten at noe ligger og venter til neste dag. Når vakten er over, overlater du bilen til andre og du trenger ikke å tenke på jobb før neste gang du skal på vakt. Det er en vesentlig forskjell fra den type jobb jeg har nå hvor oppgavene er der til de er løst, uavhengig av arbeidstid. I jobben jeg har nå, er det dessuten ingen krise hvis vi stopper opp og tenker oss litt om, planlegger, legger strategier, puster rolig og tenker «hva er lurt nå?».
Det er særlig én viktig lærdom den nye YS-lederen har med seg fra tiden bak rattet i ambulansen.
– Man blir god til å lære mennes- ker å kjenne, fordi man kommer opp i så mange ulike og spesielle situa sjoner. Jeg er vant til å prate om det meste med ukjente. Ambulanse arbeider er et yrke hvor du blir veldig selvstendig. Når du står på et ulykkessted, kan du kun stole på deg selv og makkeren, forteller han.
Flere møteplasser
Som leder i YS har Erik Kollerud med seg hele to makkere, nemlig 1. nestleder Hans-Erik Skjæggerud (Parat) og 2. nestleder Monica A. Paulsen (Negotia). Erik er klar på at det å lede YS ikke er noe soloshow.
– Dette er et prosjekt vi tre og forbundene er sammen om, understreker han.
Det som også er nytt, er at 1. nestleder er frikjøpt på heltid. Det gir større politisk kapasitet i hoved- organisasjonen.
– Vi har en ambisjon om å endre YS, få til mer samarbeid og benytte ressursene i hele felleskapet bedre. Da trenger vi flere møteplasser, og vi trenger å bygge mer tillit til hver- andre på tvers av hele YS, sier Erik Kollerud, tydelig engasjert.
– Folk kommer til å bytte jobb og kompetanse mye oftere enn før, da må vi være til stede og være relevant for medlemmene i det daglige. Vi må finne nye løsninger for å organi- sere folk gjennom et helt arbeidsliv, påpeker han.
YS-lederen har også en klar ambisjon om at YS skal bli mer synlig og tydeligere utad. – Vi skal påvirke mer, og være mer tydelige. Det viktigste er ikke å være synlig i seg selv, men å få gjennomslag for våre saker. Da er det ikke til å komme fra at synlighet er viktig, sier Erik Kollerud.
Nye områder
Hvilke områder «nye» YS skal markere seg på, har YS-lederen mange tanker om. Han mener utfordringer og muligheter i det nye arbeidslivet, skal prioriteres høyt i YS i årene som kommer.
– Enorme endringer står foran oss. Mye blir automatisert og samfunnet endres. Vi får flere eldre og klimautfordringene blir stadig større. Det betyr at vi må løse oppgaver på andre måter.
«Vi planlegger ikke et forbunds- løst YS, men vi skal samarbeide mer .» PORTRETT N E G O T I A M A G A S I N – 1 / 2 0 1 9 2 3
RkJQdWJsaXNoZXIy Njc5Ng==